De bygger den smarta staden

Den nya stadsdelen Bäckaslöv i Växjö håller på att växa fram. Tanken är att den ska bli smart och hållbar. – Jag tror vi har något stort på gång, säger Emma Hulth, som är huvudprojektledare hos Skanska.

Det har tagit många år, men nu är äntligen Växjös nya centrala stadsdel på väg att ta form. Efter sommaren kommer ryggraden, Bäckaslövsesplanaden, att vara färdig. Sen kommer området att växa i snabb takt med bostäder, kontor, affärer, myndigheter, skolor, sport, kultur och nöjen.

Stadsdelen byggs i enlighet med FN:s globala mål för en hållbar värld där det fokuseras på jämlikhet och modern teknik.

– Man måste ha modet att skapa nytt. Bäckaslöv är en vacker plats som ligger centralt i Växjö, men samtidigt mitt i naturen. Inom Skanska är detta ett innovationsprojekt som vi satsar extra på. Syftet är att vi ska lära oss och ta med oss kunskap till andra projekt, säger Emma Hulth.

Tänker nytt

Sedan tre år tillbaka jobbar Skanska tillsammans med Södra och Combitech i ett projekt som kallas Crossways Växjö. Samarbetet har breddats och nu ingår bland annat Växjö Energi och Wexnet i gruppen som samverkar för att hitta de bästa lösningarna för Bäckaslöv.

Tanken är att skapa en innovativ och hållbar stadsdel, vilket skapar utmaningar att tänka i nya banor där vi inte kan kopiera något som gjorts tidigare. Flera aktörer har ett brett samarbete och Bäckaslöv har blivit en plattform för att på allvar lansera den smarta staden.

I den nya stadsdelen kommer det finnas olika sorters konnektivitet i området med en massa fiber som grund, så det blir smarta fastigheter som är effektiva när det gäller ventilation, belysning och värme. Det kommer att finnas teknik för en trygg stadsdel, smart halkbekämpning och behovstömning av sopkärl. Projektdeltagarna jobbar intensivt för att områdets olika intressenter ska undvika att hamna i stuprör, alltså att deras teknik och plattformar inte delar data med varandra.

En ögonöppnare

Det finns inga tydliga föregångare som Emma Hulth från Skanska tittar på. Men hon kan ändå bli inspirerad av Malmö, hennes tidigare hemort. Där har omdaningen och utbyggnaden av områden som Västra hamnen och Hyllie blivit positivt omtalade.

Västra hamnen var tidigare ockuperad av stadens gamla varvsindustri men har ändrat karaktär och här huserar numera bostäder, högskola och nya företag inom IT-sektorn.

För Emma Hulth har det breda samarbetet i utvecklingen av Bäckaslöv varit en
ögonöppnare. Det är många aktörer som vill att Växjö tar steget in i framtiden.

– Ska vi utveckla vår stad så gör vi det inte ensamma. Vi måste vara tidigt ute och prata med andra, säger hon.

Ni har intervjuat stadens näringsidkare, vad vill de ha ut av Bäckaslöv?
– En mötesplats. Jag vet att uttrycket är en smula överanvänt, men de vi intervjuat vill ha en plats att samverka på. Det är därför vi vill ha in det privata näringslivet och universitetet i projektet. Så att det kan bedrivas forskning och bli en mylla för olika typer av aktörer, säger hon.

 

Hållbart och innovativt

Den nya stadsdelen Bäckaslöv ska bli en mötesplats där hållbarhet och digitala möjligheter står i fokus. Skanska, Södra och Combitech driver utvecklingen av stadsdelen genom projektet Crossways Växjö. I samarbetet ingår till exempel även Växjö Energi och Wexnet. När området är fullt utbyggt kommer det att ha över 1 000 bostäder, kontor, handel och en ny grundskola.

Fotograf toppbild: Alexander Hall